19 lutego

Pomysł na obiad - pstrąg łososiowy

  • Witajcie. 
Dziś przychodzę do Was z postem kulinarnym. Mój cudowny Mąż jest ogromnym miłośnikiem ryb. Ja niespecjalnie za nimi przepadam, ale od czasu do czasu także lubię zjeść jakieś wodne zwierzę. Jakiś czas temu, zakupiłam świeżego pstrąga łososiowego wraz z ciekawym przepisem. Sami zobaczcie jak pysznie zakończyła się ta historia... 


Potrzebujemy:
  • filety z pstrąga łososiowego (ja użyłam dwóch)
  • ok. 200-300 g szpinaku, świeżego lub mrożonego (ja skorzystałam z mrożonego)
  • mozzarella (u mnie wyszło pół kuli)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich.


Jak wyczarować to pyszne danie?

Szpinak przesmażamy na maśle, dodając do niego posiekany ząbek czosnku, odrobinę soli i pieprzu. 
Umyte i osuszone filety z pstrąga oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy z nich farsz szpinakowy. Następnie przykrywamy kilkoma plastrami mozzarelli  i posypujemy orzechami. Filety wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez 25 minut.

Ja podałam rybkę w towarzystwie kaszy kuskus i wyszedł z tego świetny duet. 



A Wy jak często przygotowujecie na obiad rybę? Jaka jest Wasza ulubiona?

83 komentarze:

  1. Raczej rzadko przygotowuję, jestem fleksitarianką,
    więc niewiele tego mięsa i ryb zużywam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż musiałam wygooglować co to oznacza :-)

      Usuń
    2. :-)))
      Prawie jak vege, tylko ,że je się od czasu do czasu mięso :-)
      Chociaż przepis kuszący...

      Usuń
  2. Świetny pomysł na pstrąga. Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja akurat bardzo rzadko przygotowuje rybę, niestety nie przepadam za nimi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również nie przepadam, ale z uwagi na męża staram się robić czesciej :-)

      Usuń
  4. Rybę uwielbiam! Zawsze robię ją w sobotę, wczoraj szpinak kupiłam. Czosnek mam, tylko mocarelli brak. Trzeba dokupić i Bedzie można robić 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Zróbmy tak, jak będzie ryba na obiad Twój mąż może przychodzić do mnie i moich synów, a mój mąż skoczy do Ciebie na coś innego 😂

    OdpowiedzUsuń
  6. Osobiście jakoś nie przepadam za rybami - ale mój mąż pewnie bylby zadowolony z takiego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rzadko jadam ryby właśnie dlatego, że nie umiem przygotować.
    fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. W takiej wersji jeszcze nie próbowała, a uwielbiamy ryby

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj dziękuję za przepis, chętnie sobie zrobie

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny przepis! <3 Koniecznie muszę spróbować :) Uwielbiam ryby!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojj ja uwielbiam ryby moje dzieci też za to mój mąż już nie :) rybkę jemy raz w tygodniu. Pstrąga bardzo lubię ale inne ryby też są ok. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąż kupił mi ostatnio rybę jakąś, nie znam się na nich. Co otwieram zamrażalnik to patrzy na mnie jej wielka głowa. Muszę ją w końcu przygotować :-)

      Usuń
  12. W ten sposób jeszcze nie przygotowywałam ryby, zapisuje sobie przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam pstrąga, ale zawsze jadłam z grilla. Takiego muszę wypróbować, bo wygląda przepysznie, a do tego szybko się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię łososia :) Danie wydaje się być całkiem proste i smaczne :) Na pewno wypróbuję przepis :)
    Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Też uwielbiam ryby :) Ale zwykle mi brakuje pomysłów, jak przyrządzić je w nowy sposób.

    OdpowiedzUsuń
  16. Może w końcu przekonam się do szpinaku. W tak zacnym towarzystwie może wreszcie będzie zjadliwy

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie jesteśmy zbyt wielkimi zwolennikami ryb. Naszą ulubioną jest dorsz. Jednak tak patrzymy i nawet spodobał się nam przepis. Pewnie skorzystamy z niego w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie ryba musowo musi być chociaż w niedzielę. Przygotowuję zawsze w piekarniku łososia albo polędwicę z dorsza :) Muszę wypróbować twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj kurcze, jak ja dawno pstrąga nie jadłam. Zapiszę sobie, bo mi smaka narobiłaś :P

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj smakowitości.

    Wpadnij i do mnie

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda przepysznie i z tego co czytam - to moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo delikatny i nawet wybrednym zasmakuje :-)

      Usuń
  22. Ja nie jestem osobą która szczególnie lubi ryby, jedynie sledz i makrela.. nie lubię innych ryb, nie są dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam ryby, świetny przepis -zjadłabym ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pysznie, coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Rybka bardzo smakowicie się prezentuje :D Chętnie skorzystam z przepisu :D
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Ojojoj! To musi być pyszne!! Wiesz co, tak zmieniając temat: masz świetne logo! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. W bardzo podobny sposób robiłam pstrąga łososiowego i uwielbiam pod każda postacią!

    OdpowiedzUsuń
  28. My lubimy rybki. Z reguły kupujemy świeże i te lokalnie dostępne. Czy z patelni, czy z piekarnika smakują wybornie. Twoja skosztowałabym również z przyjemnością. :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda apetycznie, jednak jadłabym tylko oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :) bardzo lubię takie dania z ryb.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest prosty, szybki k baaaardzo smaczny :-)

      Usuń
  31. Uwielbiam łososia i szpinak!
    Będę musiała wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  32. U mnie ostatnio często się rybka przewija. Twój przepis wygląda na bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Szukałam ostatnio ciekawego przepisu na rybę, ale nic nie znalazłam. Cieszę się, że trafiłam na Twój wpis. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam ryby w kazdej postaci, a takiego pstrąga jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją obecność.
Komentując, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie spamuj. Nie reklamuj. Odwiedzam każdego blogera, który pozostawi po sobie sensowny ślad.
Jeśli spodobał Ci się ten post udostępnij go na Facebooku.

Copyright © 2016 Vademecum Mamy , Blogger